HBC Hradec Králové 1988 delic HBC Hostivař HBC ALPIQ Kladno HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice HBC Pento Most HC Kert Park Praha HBC Plzeň Elba DDM Ústí nad Labem SK Hokejbal Letohrad TJ Snack Dobřany TJ KOVO Praha HbK Karviná delic HOKEJBAL.cz HOKEJBAL-STRED.cz
04.11.2022 A tým -preview

Rozhovor s T. Jiříkem a O. Březinou před dalším zápasem

Těsně před zítřejším již tradičním derby o Východní Čechy mezi Hradcem Králové a Pardubicemi vám přinášíme dvojrozhovor hráčů, kteří mají bohaté zkušenosti z tábora soupeře. Tomáš Jiřík coby hradecký odchovanec odešel na hostování do Pardubic před sezónou 2015/16, která se nakonec příjemně protáhla a vyvrcholila ziskem titulu mistrů Extraligy! Tomáš odehrál v pardubickém dresu 40 zápasů ve kterých vstřelil 3 branky. Ondřej Březina byl jednou z nejvýraznějších postav pardubického mistrovského týmu. O to větším překvapením bylo, když se před sezónou 2019/20 přesunul k nám pod Bílou věž. V dresu si pirátem na prsou odehrál 53 utkání v nichž vsítil 23 branek.

TOMÁŠ JIŘÍK

Už o tomto víkendu se odehraje další derby mezi Pardubicemi a Hradcem. Ty jsi v minulosti hájil i barvy Pardubic, se kterými jsi dokonce slavil titul. Jak se na utkání těšíš, jaké utkání očekáváš a cítíš v zápasech s Pardubicemi stále nějakou motivaci navíc?

Na zápas s Pardubicemi se vždy osobně těším, vnímám to jako pravé derby a tento zápas má vždy trošku větší náboj než ostatní, ale zase z toho nedělám nějaký "vrchol" sezony :) Zápas to bude samozřejmě velice náročný, jelikož Pardubice dlouhodobě potvrzují velikou kvalitu a ve svém týmu mají hodně reprezentantů. Jestli chceme pomýšlet na nějaké body budeme muset podat maximálně koncentrovaný výkon a nevypustit jediný souboj. Dát si pozor na přesilovky, ty mají Pardubice opravdu výborné.
Východočeské derby sis zahrál v dresu obou soupeřů. Vnímáš nějaké rozdíly třeba v přístupu obou týmů k tomuto zápasu?
Zažil jsem derby z obou stran, samozřejmě oba týmy mají už zajeté přípravy na utkání, ale nic speciálně odlišného jsem asi nezažil. Možná se občas někdy vypsala nějaká odměna v kabině, ale jinak nic extra.
Piráti jsou v tabulce poslední. Pardubice jsou třetí s minimální ztrátou na čelo. Může být pro vás pozice jednoznačného outsidera pro váš tým výhodou?
Bohužel pro nás Pardubice vstupují do derby už delší dobu jako favorité. Letos to bodově a herně není opravdu dobré, takže třeba nějaké podcenění ze strany Pardubic může přijít. My se musíme celý zápas soustředit na sebe a věřit, že jsme schopni uhrát nějaké body, které by pro nás byly velice důležité. Ještě jsem nezmínil klasickou větu před derby... je to derby a derby nemá favorita, takže to může dopadnou všelijak :)
Pardubicím se zatím daří, jsou třetí, mají minimální ztrátu na čelo tabulky. nenapadá tě někdy, že kdybys byl stále jejich hráčem, řešil bys příjemnější starosti než to jak se vyhnout sestupu?
Plně se soustředím na Hradec a nad touhle otázkou jsem nepřemýšlel. Stále jsem přesvědčen, že máme v týmu kvalitní hráče a máme se pohybovat v jiných patrech tabulky.
Jak s odstupem času vzpomínáš na působení v Pardubicích a jsi třeba v kontaktu s některými bývalými spoluhráči i po tom co jsi se vrátil zpět?
Na působení v Pardubicích vzpomínám jenom a jenom v dobrém. Byla to úžasná sezóna, která vyvrcholila ziskem titulu. Každý kdo dělá tento sport, tak chce vyhrát ten poslední zápas v sezoně a nám se to tehdy povedlo. Ještě se hrálo na zimním stadionu na Kladně a zápasy vysílala Česká Televize. V hledišti jsem měl celou rodinu. Mělo to úplně všechno. Když jsem přestupoval do Pardubic, tak jsem věřil v úspěch. Vzpomínám si, že jsem Břízkovi (on tu sezonu s hokejbalem začínal) ukazoval na fotce jaký prsteny se rozdávají vítězům... samozřejmě se smál a poslal mě s tím do háje... :) no a my ho fakt vyhráli.

------------------------------------------------

ONDŘEJ BŘEZINA

Už o tomto víkendu se odehraje další derby mezi Pardubicemi a Hradcem. Ty jsi ještě na jaře hájil barvy Hradce. Jak se na utkání těšíš, jaké utkání očekáváš a cítíš třeba nějakou speciální motivaci navíc?

Je to otřepané klišé, ale derby má vždy něco speciálního oproti jiným utkáním, je v tom náboj, rivalita, trochu nevraživosti ale i vzájemného respektu. Je to zajímavé pro hráče i pro diváky. Speciální motivaci v mém případě nevnímám chci vyhrát. Jsou to důležité tři body na naší cestě. Očekávám že to pro mě bude trochu schizofrenií utkání, čím víc se to blíží tím víc to tak vnímám. Jsem s některými kluky stále v kontaktu a je zvláštní pocit se chystat na tento zápas. Na druhou stranu tahle situace i pocity jsou mi důvěrně známé a vím že minimálně na 45 minut půjde vše stranou a bude to kdo z koho. Ale věřím,že si po zápase podáme ruce a vše bude jako před ním, alespoň u mě :)
Východočeské derby sis zahrál v dresu obou soupeřů. Vnímáš nějaké rozdíly třeba v přístupu obou týmů k tomuto zápasu?
Ano zahrál a rád bych si přihřál polívčičku, že v obou dresech mám pozitivní bilanci :) snad to potrvá. Popravdě vnímám velký rozdíl v přípravě obou týmů v Hradci to bylo vždy emocionální a živelné založené na hecování. V Pardubicích naopak cítím snahu se odosobnit a dobře připravit na taktický a dominantní výkon po všech stránkách.
Piráti jsou v tabulce poslední. Pardubice jsou třetí s minimální ztrátou na čelo. Může být pozice jednoznačného favorita pro váš tým zrádná?
Opět klišé, v derby není favorita :) je pravda, že Hradec má letos nepovedený start. A určitě vše nejde podle představ. Na druhou stranu jak někdo říkal " Hradec je rozjetý už 14 dní neprohrál". :) Takže by bylo naivní a možná i osudové nepřistoupit k utkání pokorně, obezřetně a maximálně zodpovědně. Věřím že jsme dostatečně vyspělí a zrádné to pro nás nebude.
Jak se vlastně díváš na umístění hradeckého týmů těsně před polovinou soutěže? Jsi rád, že se tě nepříjemná výsledková krize netýká a proč myslíš, že se pirátům zatím nedaří dle představ?
Kouká se mi na to špatně a probouzí to ve mě smutek. Opravdu sem si přál aby se Hradec poučil z předchozí sezóny a šanci kterou v play-down dostal chytil za pačesy. Musím čestně přiznat, že jsem rád, že se mě to už netýká a mrzí mě že to kamarádi musejí prožívat. Nezbývá než popřát hodně sil a hlavně pevnou víru. Snad přijde změna. Necítím se být v pozici abych definoval proč se Pirátům nedaří. Myslím, že to nejlépe vědí sami.
Jak s odstupem času vzpomínáš na působení v Hradci a jsi třeba v kontaktu s některými bývalými spoluhráči i po návratu do Pardubic?
Vzpomínám velmi často především proto že jsem s určitou skupinou lidí neustále v kontaktu : čímž jsem smázl dvě mouchy jednou ranou a odpověděl :) ne, jsem moc rád že mě všichni nepodepsali za to že jsem odešel, mile mě překvapil Jéža od kterého bych to pochopil, že se u mě zastavil na kus řeči ale i ostatní kteří se mnou udržují kontakt vážím si toho, opravdu. Působení v HK mi dalo hrozně moc. Měl jsem možnost poznat věci z jiné stránky. Něco přehodnotit v něčem se utvrdit. Získal jsem větší pokoru a pochopil význam neúspěchu. Jsem moc rád že jsem tu šanci měl. Vážím si toho a beru si jen to pozitivní.

Děkujeme za váš čas!

Redakce

Partneři klubu