HBC Hradec Králové 1988 delic HBC Hostivař HBC ALPIQ Kladno HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice HBC Pento Most HC Kert Park Praha HBC Plzeň Elba DDM Ústí nad Labem SK Hokejbal Letohrad TJ Snack Dobřany TJ KOVO Praha HbK Karviná delic HOKEJBAL.cz HOKEJBAL-STRED.cz
08.11.2023 A tým

Rozhovor s trenérem Áčka Davidem Hegerem

Po pádu v Play-Down přišla na hradecké lavičce změna. Od nové sezóny zaujal místo hlavního trenéra A-Týmu hradečák David Heger.

Pozice trenéra v A-Týmu hradeckých Pirátů je poměrně horké křeslo, kde se v poslední době vystřídalo hned několik lidí. Náš klub se dlouho trápil s obsazením tohoto postu někým, kdo by zde vydržel delší dobu. Svoji zásluhu na tom má i fakt, že většina trenérů, která zde působila, nebyla přímo z Hradce Králové a musela k nám cestovat a to někdy i z velké dálky. Například Karel Manhart, který vedl tým minulou sezónu a nyní působí jako hlavní kouč Prachatic, nebo Jaroslav Pavlík, který vedl naše mužstvo 2 roky zpátky a momentálně je taktéž jako hlavní kouč v celku blíže svého místa bydliště a to v Ústí nad Labem. Jediný trenér který byl v posledních letech na naší lavičce déle jak 1 sezónu byl Pavel Biegl, bývalý trenér hokejového týmu Nové Město nad Metují. Ještě před ním se na lavičce objevil předseda klubu Jiří Rytíř nebo hrající trenér Petr Novák. Ovšem vždy se ukázalo, že kombinovat dva významné posty v klubu s trenérstvím extraligového mužstva je velmi vyčerpávající a ne úplně praktické. Každý z těchto trenérů však náš klub obohatil o něco nového a přispěl nějakou měrou k posunu dál. Všem minulým trenérům tak tímto děkujeme za období strávené u nás a přejeme jim mnoho úspěchů v dalším pokračování a životě. Nicméně po minulé sezóně, kdy hradečtí Piráti padli v Play-Down a hrozilo jim, že se nejvyšší české soutěže v hokejbalu nebudou moci další rok účastnit, nás přimělo k intenzivnímu řešení této situace.

To nakonec dopadlo dobře a nyní se Pirátům svítá na lepší zítřky. Do role hlavního trenéra A-Týmu se od letošní sezóny klub domluvil s Davidem Hegerem. Ten má za sebou dekádu strávenou ve florbale, kde vedl jako hlavní kouč hradecké juniory v celostátní soutěži a působil i jako trenér v národní lize mužů. Navic je to hradečák což je obrovské plus a vztah k městu i klubu je o to lepší. David Heger se klubu ujal už na začátku letní přípravy, kterou s ním A-Tým pod jeho taktovkou absolvoval. To byla další výhoda tohoto "kontraktu", možnost se s týmem lépe seznámit a lépe si formovat další plány do startu nové sezóny. To se ukázalo i na začátku sezóny, kdy se týmu podařilo zvítězit hned ve třech prvních zápasech za sebou. Právě on nám sdělil v rozhovoru více podrobností o tom, co ho k tomuto kroku vedlo a jak to všechno vnímá a jaká se mu zde rýsuje budoucnost.

Rozhovor s Davidem Hegerem:

K hokejbalu jste se vrátil po trenérské kariéře ve florbalu. Co vás vedlo k tomu odejít od florbalu a trénovat hokejbal?
Po 10 letech trénování florbalu jsem potřeboval změnu. Jak se říká dostat nový impulz do práce. Poznat nové lidi, nové prostředí. Když mě klub oslovil moc dlouho jsem nad touto možností nepřemýšlel.

V minulých dobách jste hokejbal dokonce i tady za Piráty hrál. Jak se podle Vás od té doby hra i hokejbal obecně změnil, když srovnáte dobu, ve které jste hrál a současnost?
Z mého pohledu se samotná hra nezměnila. Hokejbal je hra chyb. Samozřejmě jsou nová pravidla. Trenéři a činovníci jsou zkušenější vzdělanější. A tím pádem se hokejbal posunul. Což beru jako velice pozitivní. Protože mi to dává možnost vystoupit z komfortní zóny a dále se vzdělávat a posouvat.

Florbal a hokejbal jsou na jednu stranu podobné, ale na tu druhou velmi vzdálené sporty. Je to pro vás velká změna?
Nechci říct velká, samozřejmě změna to je, ale jak už bylo řečeno hokejbal jsem hrál a sledoval i v průběhu let kdy jsem působil v jiném sportu, takže ten rozdíl nevnímám jako velkou změnu. Nicméně ty sporty jsou v určitých aspektech hodně odlišné. Baví mě s těmi odlišnostmi pracovat.

Přišel jste do týmu, který spadl z nejvyšší soutěže. Jaké to pro vás bylo chopit se tohoto kormidla a co Vás k tomu motivovalo?
Hradecký hokejbal jsem v průběhu let sledoval a věděl jsem, že patří ke špičkám Českého hokejbalu. Bohužel občas přijde období, kdy se nedaří, a došlo k pádu klubu o soutěž níže. Moje motivace je jasná. Snažit se tým nastartovat, nastavit nové principy práce, zlepšit trénovanost hráčů. A změnit obraz hry, který nás bude posouvat směrem v před.

Tým pod vaší taktovkou absolvoval i letní přípravu. Jaký byl první dojem z týmu a jak byste hodnotil letní přípravu?
Po předešlé sezóně jsem měl trošku obavu z motivací hráčů, co se týče nástupu do letní přípravy. Ale musím říct, že jsem byl mile překvapen. Kluci se v rámci možností účastnili tréninků pravidelně a jejich nasazení bylo víc než dobré. Takže až na délku přípravy jsem byl spokojen.

Teď máte tréninky na hřišti 2x v týdnu. Jste spokojen s fungováním týmu při tréninkových jednotkách a mají hráči navíc i nějaké individuální plány?
Relativní spokojenost u mě panuje, nicméně vždy je prostor pro zlepšení práce. Samozřejmě nějaké změny proběhly už v rámci přípravy, přidal se společný trénink v Gymu, silová příprava zvlášť v hokejbalu je velice důležitý aspekt. A v přípravě měli hráči i individuální tréninky.

Z týmu odešli starší a zkušení hráči. Na tréninky letos však chodilo i poměrně hodně mladých hráčů. Jakou vidíte budoucnost v Pirátské mládeži?
Nechci být přehnaně optimistický, ale o budoucnost Hradeckého hokejbalu bych obavu neměl. Pokud se bude dobře koncepčně a metodicky pracovat s rozvojem mládeže, tak přijde doba, kdy v A-týmu bude převážná většina odchovanců, kteří budou mít kvalitu hrát nejvyšší soutěže. Už teď tu máme mladé hráče, kteří mají velký předpoklad hrát extraligu, takže výchova tu funguje.

Jste na lavičce Áčka první rok a je to i premiéra na postu trenéra v hokejbalu. Jaké máte cíle a vize pro letošní sezónu?
Cíle a vize jsou stanovené jasně. Udržení extraligové příslušnosti, rozvoj herních principů, zabudování mladých hráč do týmu. Samozřejmě rozvoj týmové mentality v ohledu přístupu a nastavení do utkání.

Hned na začátku se vám podařilo 3x po sobě vyhrát. Jak byste prozatím hodnotil průběh sezóny?
Vstup do sezóny se nám podařil, beru to jako odměnu za práci hráčů v letní přípravě. Nicméně jsme si vědomi toho, že zápasy s top 6 budou velice těžké, ale chceme se prezentovat bojovným výkonem a snažit se bodovat i v těchto utkáních. A i když se to nepovede, chceme odcházet s tím, že náš výkon byl na hranici možností.


Tímto Davidovi děkujeme za jeho čas a odpovědi a přejeme mu spoustu úspěchů jak s naším týmem, tak i v osobním životě a doufáme, že se mu bude u nás i nadále dařit.

Redakce

Partneři klubu